Preskoči na sadržaj

News

Kako odabrati odgovarajući puder i nijansu?

po Fatima Salkić 15 Oct 2019


Kako Odabrati Pravu Nijansu Pudera?

Jeste li ikad pomislili da ste pronašli idealnu nijansu pudera za svoju kožu, i onda   otkrijete jasnu granicu od vašeg lica do vrata? Ništa više nije frustrirajuće! Evo nekoliko trikova kako pronaći najbolju nijansu koja će ovu misteriju staviti u prošlost.



1. Ton kože
Za početak bi trebalo da odredite svoj podton, što možete uraditi na nekoliko načina:

-Vene na unutrašnjoj strani podlaktice na dnevnom svjetlu - ako su zelenkaste, vaša koža ima žuti podton što znači da je boja vašeg tena topla. Ako su vam vene više plave, onda je podton vaše kože plav, što znači da je vaša boja tena hladna.

-Sklonite kosu sa lica: Dok ste bez šminke, prislonite čisto bijeli peškir na vrat i ramena. Ako vam u poređenju sa bijelom tkaninom lice izgleda žuto, definitivno ste toplog tena. Ako vam lice izgleda roze ili plavičasto, onda vam je ten hladan.


2. Tip kože

Da biste pronašli tekući puder koji vam savršeno odgovara, vrlo je bitno da znate svoj tip kože – masnija koža treba matirajući proizvod kako bi se balansirao sjaj kože, dok suha koža treba one koji imaju hidratizirajuća svojstva.


3. Gdje testirati odabrani puder?

Ako možete, pronađite najbliži prozor i stanite pred prirodno svjetlo. Prirodno osvjetljenje pružit će vam najbolji pogled na vašu temeljnu nijansu, pogledajte kako se stapa s vašim tonom kože i otkrijte koja nijansa uistinu odgovara vašoj koži.


4. Kako odabrati odgovarajuću nijansu pudera?

Puderom pokušavamo postići ujednačen ton kože koja je izložena pogledima, lice i vrat obično imaju različite nijanse. Zato pudere uvijek isprobavajte na vratu (i na danjem svijetlu) jer puderom želite postići da vam lice bude iste nijanse kao i vrat, i  da biste dobili uniforman i vizualno ujednačen ten. Ako se nijansa savršeno stopi s vratom, dobit ćete najbolji mogući rezultat i ujednačen ton kože kad puder nanesete na lice. Ako nosite otvoreniji dekolte, a njegova nijansa se vidljivo razlikuje od vrata i lica, onda puder birate prema nijansi dekoltea, i s njim prekrivate i lice i vrat. Dakle, pravilo je - puder uvijek birate tako da se nijansom slaže s “najnižim” dijelom kože koja se vidi, a različite je nijanse od ostalih dijelova tijela koje želite ujednačiti.”



Vrste pudera


Donosimo vam sve vrste pudera za koje trebate znati I njihovu osnovnu funkciju


Kreme u boji

Ako vam nije potrebno jako prekrivanje, tj. ako imate čist ten i želite nešto što će ga malo ujednačiti i eventualno održati suhu kožu hidriranom,  krema u boji će vam biti sasvim dovoljna. Ovo je odličan proizvod za zaštitu kože jer  ima SPF,  koji ujedno pruža i malo boje. Kreme u boji  najlaganije i najjednostavnije su za nanošenje od svih pudera. Dobre su za mlade, za one koji tek počinju da se šminkaju, za nekoga ko nema mnogo vremena za šminkanje i želi da to bude jednostavno i brzo, a čija koža nije problematična pa može ovo da podrži.


Tečni puder

Ovo je definitivno najviše zastupljena vrsta pudera, i osim što se veoma lako nanosi (ili bi bar trebalo tako da bude), ima ih raznih prekrivnih moći, proizvode se prema raznim tipovima kože. može se nanijeti vlažnim beauty blednerom, četkom za puder, prstima... Tečni puderi uglavnom na licu izgledaju prirodno, lijepo se stapaju sa kožom, mogu biti gušći ili ređi, na bazi ulja ili bez ulja, na bazi vode i sl. Među ovim puderima odgovarajuće mogu naći i oni sa suhom, a i oni sa masnom kožom, dakle ima ponešto za svakoga.




Krem puder

Može biti u različitim oblicima: kao stik, ili kompaktni . Puderu stiku postiže izuzetne rezultate na vašem licu. Daje prirodan izgled, uspješno pokriva kožu i čini je mekom i glatkom.

Može se koristiti kao kremasti puder za lice, a tamnije nijanse se često upotrebljavaju za konturisanje lica. Nakon nanošenja je potrebno dobro izblendati proizvod kako bi se stopio s licem, korištenjem blendera ili četkice.




Puder u prahu

Puderi u prahu mogu biti zaista različitih pokrivnih moći, od veoma laganih i transparentnih koji služe samo za setovanje šminke, sve do onih koji su skoro kremaste teksture i odlično pokrivaju. Takođe, mogu biti potpuno mat i pomoći da nam se šminka duže zadrži na licu, ili mogu imati sjajne čestice u sebi koje daju blistav i zdrav izgled licu. Nanose se obično četkom ili pufnom.


HD puderi

HD puderi u sebi sadrže jako sitne čestice koje se dobro stapaju sa kožom, i fotohromatske pigmente koji reaguju sa svim tipovima osvetljenja i neke od sastojaka koji lice čine savršenim (ravnim, glatkim i jednobojnim). HD puderi odlično izgledaju na fotografijama ili tv-u. Proizvođači tvrde da HD puderi, korektori i puderi u prahu odlično prekrivaju nepravilnosti, pore, čine ten savršeno glatkim i ujednačavaju ga, i sve to pod kako prirodnim, tako i vještačkim svjetlom.

930 x 520px

SPRING SUMMER LOOKBOOK

Sample Block Quote

Praesent vestibulum congue tellus at fringilla. Curabitur vitae semper sem, eu convallis est. Cras felis nunc commodo eu convallis vitae interdum non nisl. Maecenas ac est sit amet augue pharetra convallis.

Sample Paragraph Text

Praesent vestibulum congue tellus at fringilla. Curabitur vitae semper sem, eu convallis est. Cras felis nunc commodo eu convallis vitae interdum non nisl. Maecenas ac est sit amet augue pharetra convallis nec danos dui. Cras suscipit quam et turpis eleifend vitae malesuada magna congue. Damus id ullamcorper neque. Sed vitae mi a mi pretium aliquet ac sed elitos. Pellentesque nulla eros accumsan quis justo at tincidunt lobortis deli denimes, suspendisse vestibulum lectus in lectus volutpate.
Prethodni post
Sljedeći post

Hvala što ste se pretplatili!

Ovaj E-mail je već registriran!

Kupujte izgled

Odaberite Opcije

Nedavno Pregledano

Opcija uređivanja
Postavite Pitanje?
Obavijest o povratku na zalihu
this is just a warning
Prijaviti se
Košarica
0 Stavke